billboard-LP-BAM.jpg

BAM schakelde de hulp van de #RunLiveTruck in. Samen met een groep young professionals uit de jongerenorganisatie binnen BAM – Young BAM – werkten ze aan de case: “Hoe kunnen we met behulp van bestaande data ervoor zorgen dat we onze aanbestedingsprojecten beter onder controle krijgen?” Het antwoord: door middel van Machine Learning!

Tender matching met SAM

BAM werkt veel met aanbestedingsprojecten. Dat houdt in dat zij zich inschrijft op een project, naast vele andere bouwbedrijven. De opdrachtgever kiest vervolgens wie het project mag gaan uitvoeren. BAM wil dit proces graag optimaliseren, zodat zij bewuster keuzes kan maken op welk project wel of niet in te schrijven. Dit tendermatchingproces kost nu namelijk veel tijd en geld, doordat door de diverse suborganisaties binnen BAM veel data versnipperd staat opgeslagen. Voor een tender matcher is het daardoor lastig de juiste data te filteren en het overzicht te bewaken.

In de #RunLiveTruck werkten we daarom samen met een groep van Young BAM aan de applicatie ‘SAM’. SAM staat voor: Search, Analyse, Match. Machine Learning is het hart van deze applicatie. SAM zorgt er namelijk voor dat een nieuwe tender automatisch gematcht wordt aan tenders uit het verleden. Op basis van diverse KPI’s, zoals de kans om het project te winnen, de klanttevredenheid, het risicoprofiel en financiële gegevens bijvoorbeeld, krijgt de tender matcher inzicht in of het project de moeite waard is om aan te besteden of niet. Op een dashboard wordt een top 5 getoond, op basis van matches uit het verleden die het beste matchen met de huidige aanvraag. Hierdoor is het voor de tender matcher mogelijk betere en meer bewuste keuzes te maken. Ook wordt de kans vergroot een aanbesteding te winnen, omdat exact wordt weergegeven waarom een eerdere tender succesvol was of op welk punt juist verlies is gelopen.

BAM-tender-matching-SAM-app.png

Video

Bekijk hoe het tenderproces binnen BAM geoptimaliseerd wordt door Machine Learning van SAP Leonardo.

Machine Learning: geen angst voor vervanging van de mens, maar juist een onderbouwing van je onderbuikgevoel

Door: Twan van den Broek

Infographic

Tender Matching met SAM

RunLiveTruck-BAM-SAP-infographic.jpg

Eerdere cases

In het voorjaar van 2017 heeft de #RunLiveTruck negen innovatieve prachtcases letterlijk naar de klant toegebracht. Je vindt ze op de cases overzichtspagina.

De crew

Innoveren doe je samen. Deze experts maken het mogelijk om binnen een week een prototype op te leveren.

Twitter